Posene frigir tid til omsorg og pleie

Artikkel publisert i Varden 07.01.2018, av Ragnhild Johansen.

Disse posene frigir tid til omsorg og pleie

Vakuumpakkede avfallsposer i mindre format betyr frigitt tid til å gi omsorg og pleie på sykehjemmene.

Alle som har vært på et sykehjem kjenner den udefinerbare institusjonslukten. I det man kommer inn døra lukter det av sår og

av avføring. Skjønt det var før i verden; iallfall for de sykehjemmene som har innført avfallssystemet til iCare Medical. Skiensbedriften har siden starten for fire år siden tilbudt et vakuumsystem, som betyr at alle avfallsposer blir både vakuumert og limt igjen, og vips er de tidligere ubehagelige duftene borte.

– Det er så greit å bruke det, sier sykepleier Kristil Kristensen og ler.

– Ikke sant, jenter? Hun stikker hodet inn i et av oppholdsrommene på det nye sykehjemmet på Mule. Kollegaene hennes nikker.

– Ja, da bare en får lært seg det, så er det helt greit.

Brukes over hele landet

Før i verden benyttet de store 120 liters avfallsposer. Ikke kunne man lukke dem, og dessuten ble de så tunge at de ansatte dro dem etter seg i gangen. Av og til gikk det hull på dem. Selvsagt ble det lukt av slikt. Dessuten handler det om hygiene.

Nå er posene på 90 liter. Man kan mellomlagre dem i beholdere, og dermed har man en gevinst for arbeidsmiljøet.

– Vi testet ut systemet på St. Hansåsen sykehjem, og Porsgrunn kommune var så fornøyd at de bestilte dette systemet for de to nye sykehjemmene på Vestsiden og Mule samt St. Hansåsen også, forteller Jon Terje Heimdal. Han er gründer og eneste ansatt i iCare Medical. Systemet har han solgt til en rekke sykehjem over hele landet.

Mer tid til pleie

Den viktigste gevinsten er tiden som spares inn. Mens avfallshåndtering tidligere tok mye tid, betyr det nye systemet at den delen av jobben blir raskere unnagjort.

– Nøyaktig hvor mye tid vi sparer inn, vet vi ikke, men vi har fått merkbart mere tid til å ta oss av beboerne, sier virksomhetsleder Kristin Knudsen ved Mule sykehjem. Tidligere gikk de ut med avfall opp til tre ganger om dagen. Nå er det redusert til hver fjerde dag.

Det betyr mer tid til å utføre den viktige delen av jobben; det å pleie og å være nær beboerne.

Men sykehjemmet har ikke bare fått et nytt avfallssystem. I tillegg har de ansatte pleievogner med pose til skittentøy og sengetøy, samt håndklær og kluter.

– Dette var noe vi gikk til og fra og hentet tidligere. Det gikk det jo også en god del tid til, sier Kristensen og smiler bredt bak den praktiske vogna.

Les artikkelen i Varden (kun for abonnenter).