Sommervarmen gir lukt og dårlig hygiene ved sykehjem

Lukten av urin og avføring ved norske sykehjem forverres i sommervarmen. Dette er et unødvendig problem, og ved Nygård bo og behandlingssenter har de funnet løsningen.

Det er ingen hemmelighet at søppel ved norske sykehjem byr på store utfordringer med lukt av urin og avføring. I sommervarmen er det ekstra ille.

– Problemet er at sorte søppelsekker både lukter og lekker. I sommervarmen stinker det ekstra mye av urin og avføring. Søppel på sykehjem er mye gris og vond lukt, sier Werner Danielsen, teknisk fagansvarlig i Sandefjord kommune. Han så hvordan pleierne sleit.

Store mengder søppel

Ved Nygård sykehjem og bofellesskap i Sandefjord er det 126 plasser på seks avdelinger. De huser også hovedkjøkkenet som leverer mat til alle sykehjemmene og de fleste bofellesskapene i Sandefjord.

Det er store mengder søppel som hver dag skal håndteres av de som jobber der.

– Tunge overfylte søplesekker som luktet urin og avføring ble tidligere transportert på enkle traller fra avdelingene til et søppelrom i kjelleren. Det var vanlig at det gikk hull på posene. Lukten og lekkasjene fra søppelsekkene påvirket arbeidsmiljøet i stor grad, sier Danielsen.

– Avfall er til sjenanse med lukt og har potensiell smittefare. Det er både tidkrevende og fysisk tungt å håndtere sorte søplesekker.

Enklere avfallshåndtering

Etter å ha sett hvordan håndteringen av søppelet kunne endres med et nytt enkelt system, fikk Werner Danielsen overtalt ledelsen. De gikk til innkjøp av flere Vacusan-maskiner ved sykehjemmene og bofellesskapene i Sandefjord.

Solide og sikre sekker

Vacusan er et avfallssystem med solide sekker som ved hjelp av en maskin vakuumerer søppelet og hindrer lukt.

Slik fungerer det enkle avfallssystemet. Se video

Gevinsten av å endre systemet og rutinene for håndtering av søppel er stor:

 1. Søppelet lukter ikke lengre!
  Alle avfallsposer blir både vakuumert og limt igjen, og de er enkle å håndtere.
 1. Hygienen bedres betraktelig
  Søppelet oppbevares på skyllerommene i avdelingene. Der står det containere som vi triller ned i kjelleren når renovasjonsbilen kommer. Det er ikke lengre tunge løft av poser som lekker og lukter som på transporteres i flere etasjer.
 2. Færre tunge løft
  Containerne hektes enkelt på renovasjonsbilen, så det blir færre løft og lukt også for dem. En vinn-vinn-situasjon som teknisk fagansvarlig i Sandefjord kommune er veldig fornøyd med.
 3. Bedre arbeidsmiljø
  Det er mange kvinner som jobber ved våre institusjoner som slipper å bruke arbeidsdagen sin i sjenerende lukt og med avfall med smittefare!

Slipper å jobbe i urinstank

– Lukt er dårlig hygiene, sier Jon Terje Heimdal i Icare Medical. Han selger avfallssystemet og opplever en økt etterspørsel fra institusjoner som har fått øynene opp for en luktfri og smittefri hverdag.